среда, 27. новембар 2013.

Američki bombarderi B-52 ušli u vazdušni prostor Kine!

Nakon što je Kina najavila da će u Istočnom kineskom moru uspostaviti „zonu protivvazdušne odbrane“, koja pokriva veliku površinu Južne Koreje i Tajvana, uključujući i arhipelag Senkaku, arhipelag pod kontrolom Japana na koje pravo polaže i Kina te ga naziva Diaoyu, na Dalekom je istoku porasla napetost.

Uprkos teritorijalnim sporovima sa Japanom, a neki bi rekli upravo zbog njih, Peking je u Južno kinesko more poslao svoj nosač aviona Liaoning. Kina je poslala nosač aviona na vežbe u Južno kinesko more. Istovremeno, japanske aviokompanije ANA i JAL na zahtev vlasti u Tokiju objavile da će obustaviti sve svoje letove prema Kini čija ruta prolazi kroz spomenutu zonu.


A da je stvar sa kineskom zonom prešla u sferu ozbiljne, svedoči i informacija da su dva američka vojna aviona B-52 nadletjeli sporni arhipelag Senkaku, a da namerno o tome prethodno nisu obavestili zvanični Peking.

- Izveli smo operacije na području arhipelaga Senkaku. Nastavili smo da sledimo naše uobičajne procedure, što znači da ne objavljujemo rute letova, ne dajemo prethodne najave radiovezom i ne objavljujemo naše frekvencije, rekao je pukovnik Stivi Varen iz Pentagona.

On je dodao da kineskog odgovora na prelet dva aviona kroz njihovu novouspostavljenu zonu nije bilo. Spomenuta zona, inače, podrazumeva pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju svi avioni koji kroz nju prolaze, ili se u suprotnom izlažu intervenciji kineskih oružanih snaga.

1 коментар:

  1. Al ce da padne neki B52 ko bela lala pa ce da se pitaju sta ih je snaslo, dosta americkog kurcenja vise, ako ne na rusiji onda ce na kini da slome zube, a posle kukala im majka.

    ОдговориИзбриши