уторак, 05. новембар 2013.

Heinkel He 112

Heinkel He 112 borca je razvio Heinkel Flugzeugwerke sredinom 1930. godina i trebao je da postane glavni Luftwaffe borbeni aviion nardenih 10 godina.

Njegov dizajn koristio je veliki broj inovativnih rešenja kao krila u obliku obrnutog galeba, sklapajući stajni
trap kao i monoko metalnu konstrukciju. He 112 je takođe bio prvi lovac opremljen sa topovima. Ali sve ove prednosti nisu bili dovoljne da ubede comandu Luftwaffe-a da mu da prednost u odnosu na Messerschmitt Bf.109. Zato je Henkel morao da bira druga tržista kao što su  Rumunija i Japan za njegov novi model. He 112 je takođe isporučen ozloglašenoj Nemačkoj Kondor Legiji koja je služila sa nacionalistima tokom Španskog građanskog rata.

Republinkaci su poslali renomirani Polikarpov I-16 zvani ishak (magarac) od strane Sovjetskih pilota, on je ostao bez premca od prvog leta 1933. sve dok Nemci nisu počeli masovnu proizvodnju Bf.109 i He 112 jednokrilca. Polikarpovs je imao odlučujuću prednost nad nacionalističkim dvokrilcima kao He 51 i the Fiat CR.32 zbog ishakove superiorne brzine, dobre stope penjanja i mogućnost postavljanja bombi i raketa.


Španski građanski rat je bio izazovan test Sovjetske i Nemačke tehničke spremnosti za veliki sukob. I to je bilo u Španiji gde su mnogi budući asovi imali svoje vatreno krštenje.

Нема коментара:

Постави коментар